Antalya, Artvin, Adana ve Burhaniye Cumhuriyet Başsavcılıklarının koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyonlarda, şüphelilerin farklı illerde çeşitli yöntemlerle dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunduğu belirtildi.
Antalya’da bazı şüphelilerin, sahte reçeteler düzenleyerek yeşil reçeteye tabi ilaçları yasa dışı yollarla sattıkları tespit edildi. Artvin’de ise dolandırıcıların, cinsel içerikli ürünler satan bir firmadan müşteri bilgilerini satın aldıkları ve bu bilgileri kullanarak vatandaşları hedef aldıkları belirlendi.
Bir diğer yöntem ise kimlik sahtekârlığı oldu. Bazı şüphelilerin, kendilerini avukat, mali müşavir veya muhasebeci olarak tanıttıkları ve vatandaşlardan "uzlaşı parası" adı altında para talep ederek onları dolandırdıkları saptandı.
Adana’da ise şüphelilerin, yardım faaliyetleri görüntüsü altında ücretsiz alışveriş kartları dağıttıkları, bu yolla elde ettikleri kişisel bilgilerle en az 343 vatandaşı dolandırdıkları ortaya çıktı.
Balıkesir’deki operasyonda ise şüphelilerin, para karşılığında sahte engelli raporları düzenledikleri ve bu yolla usulsüz şekilde otomobil temin ederek kamu kurumlarını zarara uğrattıkları anlaşıldı.
Şüpheliler hakkında; "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti", "resmî belgede sahtecilik", "rüşvet", "kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğratacak şekilde nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde ele geçirilmesi" ve "suçtan elde edilen mal varlığı değerlerinin aklanması" gibi suçlamalarla soruşturma başlatıldı.
Operasyonlarda, ruhsatsız tabancaların yanı sıra çok sayıda sahte sağlık raporu, banka ve kredi kartı, bilgisayar, cep telefonu ve dijital materyal ele geçirildi.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları doğrultusunda yapılan incelemelerde, şüphelilerin banka hesaplarında toplam 1 milyar 785 milyon TL tutarında para hareketi tespit edildi. Ayrıca 402 banka hesabı, 18 kripto varlık hesabı, 5 araç, 2 konut ve sahte engelli raporlarıyla usulsüz şekilde alınmış 12 otomobile el konuldu. (İLKHA)