4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi: Bir tarafta israf bir tarafta obezite…

4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi: Bir tarafta israf bir tarafta obezite…

Tarım ve Orman Bakanlığının desteği, Üsküdar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği iş birliğiyle düzenlenen “4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi”, bu yıl “Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik” temasıyla Antalya’da gerçekleştirili

Bu yıl “Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen kongrede; akademisyenler, araştırmacılar, kamu temsilcileri ve sektör profesyonelleri bir araya gelerek gıda kimyasındaki son gelişmeleri ve sürdürülebilir yaklaşımları ele alıyor.

Kongre gıda kimyası ve teknolojisi alanında faaliyet gösterenleri bir araya getirdi

Kongrenin açılışında konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğr. Üyesi, Kongre Başkanı Prof. Dr. Muhammet Arıcı, etkinliğin gıda kimyası ve teknolojisi alanında faaliyet gösteren bakanlıklar, üniversiteler, özel sektör temsilcileri, kalite kontrol ve standardizasyon otoriteleri ile helal gıda alanında çalışan tüm paydaşları bir araya getirme amacını taşıdığını belirtti.

Kongrenin, katılımcılar arasında proje iş birlikleri platformları oluşturmayı, ortak proje yapma gücünü geliştirmeyi ve denetim otoritelerinin mevcut veya yeni düzenlemeler hakkında katılımcıları bilgilendirmeyi hedeflediğini vurgulayan Prof. Dr. Muhammet Arıcı, bu hedefe ulaşmak amacıyla Kimyagerler Derneği, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi'nin desteğiyle çok sayıda katılımcının kongre organizasyon ve bilim kurullarında görev aldığını ifade etti.

Bu yılki kongrenin ortak odak noktasının "gıda üretiminde sürdürülebilirlik" olduğunu belirten Prof. Dr. Arıcı, "Bu konudaki en son gelişmeler hakkında uzmanları, araştırmacıları, kamu ve sanayi profesyonellerini bir araya getirerek bilgi paylaşımında bulunmak ve fikir alışverişinde bulunmak için heyecanlıyız." dedi.

İkram Cengiz: “Geleceğe yönelik yenilikçi çözümler üreteceğiz”

Kimyagerler Derneği Başkanı İkram Cengiz, gıda kimyasının sadece bilimsel bir disiplin olmanın ötesinde, insan sağlığı, çevre, kültür ve ekonomiyle doğrudan bağlantılı hayati bir alan olduğunu vurguladı.

Cengiz, kongrede ele alınacak konuların yalnızca akademik bir tartışma platformu konusu olmadığını, aynı zamanda toplumun refahına ve geleceğine katkı sunacak bir sorumluluğun parçası olduğunu belirtti.

Cengiz, dünyanın iklim değişikliği, nüfus artışı, gıda güvenliği ve sağlık sorunları gibi karmaşık zorluklarla karşı karşıya olduğunu hatırlattı.

Tarım alanlarının sadece yüzde 47'si insan tüketiminde kullanılıyor

Eti Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Görgülü, küresel gıda sorunlarına dikkat çekerek, bu problemlere üniversite, sektör ve kamu kurumlarının iş birliğiyle geliştirilecek yaygın etkili projelerle çözüm bulunabileceğini vurguladı.

Gelişmiş ülkelerde nüfus artışının durduğunu ancak gelişmekte olan ülkelerde artışın devam edeceğini ve bu durumun küresel gıda dengesini etkileyeceğini ifade eden Dr. Ahmet Görgülü, dünyada yaklaşık 830 milyon aç insana karşılık 2,5 milyar aşırı kilolu ve obez bireyin bulunduğunu ve Türkiye'nin de bu konuda başı çeken ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Mevcut motivasyonla devam edildiğinde tarım alanlarının yetersiz kalacağına dikkat çeken Dr. Ahmet Görgülü, tarım alanlarının sadece yüzde 47'sinin insan tüketiminde kullanıldığını, yüzde 40'ının ise hayvan yemi ve biyoyakıtlara ayrıldığını belirtti. Bu durumun tercihler yapma zorunluluğu doğurabileceğini ancak çözüm potansiyelinin de bulunduğunu ifade eden Dr. Görgülü, "Aynı tarım alanlarından belki insanlar için birinci bitki, hayvanlar için ikinci bitki, belki üçüncü bitkiyi de biyodizel için alabiliriz." dedi.

Üretilen gıdanın 3’te 1’i hiç kullanılmadan çöpe gidiyor!

Dünya genelinde üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin hiç kullanılmadan çöpe gittiğini vurgulayan Dr. Ahmet Görgülü, bu 1.3 milyar tonluk israfın, dünyadaki 830 milyon aç insanı dört defa doyurabilecek potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de her 3 kişiden biri obez!

Kişi başına kalori tüketiminde Türkiye'nin dünya sıralamasında üst sıralarda yer aldığını belirten Dr. Ahmet Görgülü, 2022 verilerine göre Türk insanının kişi başına 3 bin 785 kalori tüketerek Amerika'dan sonra ikinci sırada olduğunu söyledi. Bu aşırı kalori tüketiminin obezite sorununu beraberinde getirdiğini vurgulayan Dr. Görgülü, “Dünyada her 8 kişiden biri obezken, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın 2022 verilerine göre her 3 kişiden biri obez.” dedi.

Tarımın geleceği bilime ve ARGE'ye bağlı

TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal, kongrenin önemine vurgu yaparak, "Çünkü insanlığın geleceği gıdaya, gıdanın geleceği tarıma, tarımın geleceği de bilime ve ARGE'ye bağlı." dedi.

Gıdanın geçmişten günümüze seyrine bakıldığında, farklı kıtalardaki ve ülkelerdeki insanların neden farklı hızlarla geliştiği sorusunun her zaman önemli bir tartışma konusu olduğunu belirten Dr. Çakal,  "Bilime ve ARGE'ye değer veren toplumların geliştiğini, bilime ve ARGE'ye değer vermeyen toplumların geri kaldığını ve bunun bir tesadüf olmadığını görüyoruz. Aynı şey şirketler için de söylemek mümkündür." diye konuştu.

"Beşerin en büyük icadı tarımdır"

Dr. Şerafettin Çakal, bir tarımcı olarak "Beşerin en büyük icadı tarımdır" sözünün altını çizerek, insanların on binlerce yıl avcı ve toplayıcı olarak yaşadığını, tarımın keşfiyle birlikte yani bitkilerin kültüre alınması ve hayvanların evcilleştirilmesiyle bu durumun değiştiğini belirtti.

Tarımın icadına kadar insanların gıda sorununun olmadığını, gün bulup gün yediklerini ve doğaya baskının fazla olmadığını ifade eden Dr. Şerafettin Çakal, tarımın icadından sonra ise köylerin, kasabaların, şehirlerin ve metropollerin oluştuğunu ve nüfusun giderek arttığını söyledi.

İkinci tarım döneminde tarım alet ve makinelerinin, sanayi devriminin devreye girdiğini belirten Dr. Çakal, üçüncü tarım dönemi olan entansif tarım döneminde ise kimyasal gübreler, ilaçlar, pestisitler, herbisitler, hormonlar ve antibiyotiklerin kullanıldığını ifade etti.

Bir tarafta israf bir tarafta obezite var

Dünyada üretilen gıda miktarına da değinen Dr. Çakal, son verilere göre dünyada 9.9 milyar ton gıda üretildiğini söyledi. Bu miktarın 5.5 milyar tonunun hayvanlar tarafından, 4.4 milyar tonunun ise insanlar tarafından tüketildiğini belirten Dr. Çakal, ancak bu 4.4 milyar tonluk insan tüketimine sunulan gıdanın üçte birinin hiç insan midesine gitmeden doğrudan çöpe gittiğini vurguladı.

Bu israfın yanı sıra küresel gıda dağılımındaki adaletsizliklere de dikkat çeken Dr. Çakal, bir tarafta 735 milyon insanın aç olduğunu, diğer tarafta ise 1 milyar insanın obez olduğunu belirtti. "Bir tarafta israf var, bir tarafta obezlik var ve bir tarafta açlık var." diyen Dr. Çakal, mevcut küresel gıda arzının aslında 8.2 milyar insana yetecek düzeyde olduğunu ifade etti.

İnsanlara gıda üretebilmek için toprak, su ve tohum olmak üzere üç temel doğal kaynağa ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Dr. Çakal, "Tohum olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Tohumun kaynağı da doğal vejetasyon. Yani mera olarak görmüş olduğunuz bu doğal vejetasyondan bunların toplanması, korunması ve birimlerden kaliteli tohumlar üretmek üzere ıslah edilmesi, yerli ve milli çeşitlerinin geliştirilmesi ve üreticilerimizin, insanlarımızın hizmetine sunulması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Dr. Şerafettin Çakal, ülkedeki yerli hayvan genetik kaynaklarının da TAGEM tarafından koruma altına alındığını sözlerine ekledi.

4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi’nin ilk günü, oturum başkanı Prof. Dr. Enes Dertli oturum başkanlığında, Doç. Dr. Mustafa Türker, Prof. Dr. Ayşe Aslı Barla, Dr. Zeynep Elmalı ve Semra Çavuş’un katıldığı panelle sona erdi.

Kongre kapsamında bugün gerçekleşecek özel oturumda Üsküdar Üniversitesi’nin iki önemli ismi ana konuşmacı olarak yer alacak. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gıda Kimyasından Beyin Kimyasına: Beyin-Besin İlişkisi”, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak ise “Krizler Yüzyılında Gıda Arzında Riskler ve Fırsatlar” konulu konuşma yapacak. (İLKHA)



Bangladeş, devrik başbakan Hasina’nın partisinin faaliyetlerini yasakladı

HAMAS: israil'in açlık politikasıyla sivilleri hedef alması çifte savaş suçudur

Port Sudan'da yangınlar söndürüldü, elektrik hizmeti normale döndü

Minibüs yayaların arasına daldı: 1 ölü, 5 yaralı

Son dakika .. 12.05.2025 TEDAŞ dan Planlı Kesintiler açıklaması

Kuzey Lübnan'da belediye ve yerel seçimlerin 2. turu yapıldı

ABD-Çin ticaret müzakerelerinde ikinci gün

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüştü

UNRWA, ablukanın uzamasıyla Gazze’de telafisi mümkün olmayan hasarlar konusunda uyardı

Suriye’nin kıyı kesimlerinde orman yangını: 30 hektardan fazla alan yandı

Gülsever: Çüngüş'ün baraj, içme suyu, yol ve elektrik sorunu çözülmeli

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç: Sapkın zihniyetle mücadele ederek neslimizi korumalıyız!

HÜDA PAR'ın arabuluculuğuyla Silvan'da bir husumet daha son buldu

HÜDA PAR Genç İlçe Gençlik Kolları’ndan engellilere yönelik duyarlılık çağrısı

Hür Gençlik Adana’dan Gazze için stant çalışması

Kızıl Meydan'da 80. Yıl kutlamaları

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çalışan annelerin çalışma saatleri esnetilmeli

Yapıcıoğlu'ndan babası vefat eden Özhan'a taziye ziyareti

HÜDA PAR GSM operatörlerinin altyapısındaki aksaklıkları Meclis’e taşıdı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından, ailenin korunmasına dair kanun teklifi için STK'lara ziyaret

Cumhuriyet Örnek Mahallesi Muhtarı Erdal Çelik ve heyetinden Anneler Günü etkinliği

12 MAYIS MALATYA' DA BEKLENEN HAVA DURUMU

Son dakika .. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığından ilk evim çekilişi

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Anuk: Allah’ın takdiri olan her şey bizim başımızın üstünde yeri var

10.05.2025 Malatya' da nöbetçi eczaneler

10.05.2025 Malatya'da Bugün Vefat Edenler

Dr. Toğun: Zalim israili övme gibi bir durumum asla söz konusu olamaz

Son dakika..

09.05.2025 Malatya'da Bugün Vefat Edenler

Umut Kervanı Tarsus'ta mağdur ailelere gıda yardımında bulundu

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatında 1 milyar dolar aşıldı

Don felaketinden sonra sebze fidelerine talep arttı

Altında yeni rekorlar bekleniyor mu? Yoksa sırada düzeltme mi var?

Güveloğlu: İş güvenliği kanunla değil, kültürle sağlanır

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Batman, mercimek üretiminde Türkiye üçüncüsü oldu

TMO, buğday ve arpa alımlarını başlatıyor

Gıda fuarına katılan firma temsilcileri: Fuarlar kültürel kaynaşmayı da sağlıyor

FED kararı altın fiyatlarını sarstı: Gram altın yeniden yükselişte

Son dakika: Küresel piyasalar merakla bekliyordu!

Cumhuriyet Örnek Mahallesi Muhtarı Erdal Çelik ve heyetinden Anneler Günü etkinliği

Bangladeş, devrik başbakan Hasina’nın partisinin faaliyetlerini yasakladı

HAMAS: israil'in açlık politikasıyla sivilleri hedef alması çifte savaş suçudur

12 MAYIS MALATYA' DA BEKLENEN HAVA DURUMU

11.05.2025 Malatya da nöbetçi eczaneler

Port Sudan'da yangınlar söndürüldü, elektrik hizmeti normale döndü

Minibüs yayaların arasına daldı: 1 ölü, 5 yaralı

Son dakika .. 12.05.2025 TEDAŞ dan Planlı Kesintiler açıklaması

Son dakika .. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığından ilk evim çekilişi

Kuzey Lübnan'da belediye ve yerel seçimlerin 2. turu yapıldı

Son dakika.. Ampute Futbol 1. Ligi'ni lider tamamlayan Malatya Büyükşehir Belediyespor Ampute Futbol Takımı, Süper Lig'e yükseldi.

11.05.2025 Malatya'da Bugün Vefat Edenler

ABD-Çin ticaret müzakerelerinde ikinci gün

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüştü

UNRWA, ablukanın uzamasıyla Gazze’de telafisi mümkün olmayan hasarlar konusunda uyardı

Suriye’nin kıyı kesimlerinde orman yangını: 30 hektardan fazla alan yandı

HAKSİAD'dan İnşaat Sektörü Buluşması: İnşaatla değil, irade ile kalkınırız

İlahiyatçı Göktaş: Siyonizmi yüzlerine tüküre tüküre çökerteceğiz

Sanatçılardan Gazze vurgusu: Bu coşku Gazze’ye kadar ulaşsın istiyoruz

Adanalılardan Gazze'ye destek için birlik çağrısı: Bir olmazsak, bir bir gideriz

Pakistan hava sahası uçuşlara yeniden açıldı

ABD Dışişleri Bakanı Rubıo Türkiye'ye geliyor

İran ile ABD arasındaki dördüncü tur görüşmeler sona erdi

Gülsever: Çüngüş'ün baraj, içme suyu, yol ve elektrik sorunu çözülmeli

Edirne'de trafik kazası: 5 yaralı

Meteorolojiden 10 il için sarı kodlu uyarı

Muğla açıklarında 36 düzensiz göçmen yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç: Sapkın zihniyetle mücadele ederek neslimizi korumalıyız!

HÜDA PAR'ın arabuluculuğuyla Silvan'da bir husumet daha son buldu

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Anuk: Allah’ın takdiri olan her şey bizim başımızın üstünde yeri var

Yükleniyor