10225,50%-1,28
40,22% 0,13
47,03% 0,37
4349,44% 0,72
6911,83% 0,15
Gündüz saatlerinde cadde ve sokaklar boş; esnaf kepenk açamıyor, vatandaşlar evlerinden çıkamıyor. Klimaların bile fayda vermediğini beirten vatandaşlar, faturaların ödenemeyecek seviyeye çıktığını ifade ediyor.
Kış aylarında yapılan kömür yardımlarına benzer bir uygulamanın yaz aylarında da yapılmasını isteyen Cizreliler, yaz aylarında elektrik faturalarında %50 indirim talep ediyorlar.
"Sıcaklıklar standartların üstünde olduğu için haliyle faturalar da standartların üstünde geliyor"
Havalar çok sıcak evden çıkamıyoruz diyen Yusuf Üzen, "Sabah dokuzla akşam yedi arası neredeyse millet dışarı çıkamıyor. Buraya gelen insanlar da mesela ziyaretçi olarak gelenler de dışarı çıkamıyor, gezemiyorlar. Akşamları nehir kenarına giderek serinlemeye çalışıyorlar. Bazen gece bile dışarı çıkamıyoruz, çünkü hava sıcak oluyor. Mesela buralara bir ağaçlandırma yapılsın. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından fidanlar dikildi ama yeterli değil. Bakanımıza sesleniyoruz: Buraya ağaçlandırma yapılsın. Ayrıca burada güneş panelleri kurularak Cizre’ye elektrik verilebilir. Güneş paneli tesisleri kurulsun. O güneşin enerjisi Cizre’ye elektrik olarak sağlanabilir. Sıcaktan dolayı millet klima açma ihtiyacı duyuyor. Sıcaklıklar standartların üstünde olduğu için haliyle faturalar da standartların üstünde geliyor. Yani faturalar en az 3.000 TL’den başlıyor. Bunu kendi evimden dahi biliyorum. Millet gerçekten faturaları ödeme konusunda zorlanıyor. En azından kış ayında olduğu gibi, nasıl yakacak desteği veriliyorsa, yaz aylarında da millete elektrik faturalarında yüzde 50 indirim yapılabilir. Yetkililere sesleniyoruz buradan: yüzde 50 indirim talebimiz var, Cizre halkı olarak." şeklinde konuştu.
"Son 2 aydır elektrik faturam 11 bin ile 12 bin TL civarında geliyor"
Kış aylarında kömür yardımı yapılıyor, yazın neden böyle bir kolaylık sağlanmasın diyen Tahir Bozkurt, "Sabah saat dokuzdan akşam saat ona kadar dükkânımı açıyorum. Cizre’nin hava şartları gerçekten çok kötü, çok sıcak. Bu sıcaklardan dolayı son 2 aydır elektrik faturam 11 bin ile 12 bin TL civarında geliyor. Gerçekten zor durumdayız. Elektrik indirimi olsun ya da esnafa ve millete bir kolaylık sağlansın, çok iyi olur. Örneğin kış aylarında kömür yardımı yapılıyor, yazın neden böyle bir kolaylık sağlanmasın? Cizre’nin sıcağına dayanılmıyor. Dün 51 dereceye yakın bir sıcaklık vardı. Gerçekten zor durumdayız. Klimayı açıyoruz ama sıcaktan dolayı çalışmıyor, sıcak hava üflüyor." ifadelerini kullandı.
"Devletten beklentimiz; sıcak bölgelerin afet bölgesi ilan edilerek faturalarda indirim yapılmasıdır"
Sıcaktan bazen klimaların dahi çalışmadığını ifade eden Sait Ergül "Şimdilik sıcaktan dolayı zaten çalışamıyoruz. Ne bir işe gidebiliyoruz ne bir şey yapabiliyoruz. Aşırı sıcaklık var, bunaltıcı. Klimalar dahi çalışmıyor bazen. Bizim devletten beklentimiz; bu yaz aylarında en azından sıcak bölgelerimizde afet bölgesi ilan edilmesi. Elektrik faturaları çok yüksek geliyor. Klimaları çalıştırıyoruz, ama onlar da soğuk hava üflemiyor. Sürekli elektrik gidiyor. Hem sıcak hem elektrik faturaları yüksek. Zaten işler yok. Piyasa durgun, ekonomi olarak durmuş bir dönemdeyiz. Hem ekonomik hem sıcaklık açısından büyük zorluklar çekiyoruz. Devletten beklentimiz; sıcak bölgelerde afet bölgesi ilan edilerek faturalarda indirim yapılmasıdır." ifadelerini kullandı.
"Cizre halkı ikindiye kadar dışarı çıkamıyor, dükkanlarını, işyerlerini sıcaklardan dolayı açamıyor"
Sıcaklığın ekonomiyi de etkilediğini aktaran Abdullah Kurami, "Cizre’de, son günlerde medyaya da yansıdığı gibi, aşırı sıcaklık var. Bu sıcaklıklardan çok olumsuz etkileniyoruz. Cizre halkı genellikle dışarı çıkmıyor. Gündüz saat 13.00 olduğu hâlde caddeler bomboş. Sıcaklıklardan dolayı kimse dışarı çıkamıyor. Vatandaşlar olarak yetkililerden en azından bu iki ay boyunca elektrik faturalarında Cizre halkına yardımcı olmalarını diliyoruz. Nasıl ki kış aylarında kömür ve yakıt yardımı yapılıyorsa, yaz aylarında da bu tarifeyi Cizre’de uygulamalarını istiyoruz. Bu konuda gerçekten Cizre halkı olarak mağduruz. Bu sıcaklık ister istemez ekonomiye de yansıyor. Cizre halkı ikindiye kadar dışarı çıkamıyor, dükkanlarını, işyerlerini sıcaklardan dolayı açamıyor. Yetkililerden, Cizre’ye komşu olan ilçelere de bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz." sözlerine yer verdi.
Ellerinde buz ile dolaştıklarını ifade eden Muhammed Durgut, "Gerçekten çok sıcak, ‘yanıyoruz’ desek azdır. 45 derece sıcaklık görülüyor. Elimizde buz kalıplarıyla dolaşıyoruz. Yolda yürürken adeta yanıyormuşsun gibi hissediyorsun. Sürekli klimanın önündeyiz, başka çaremiz yok. Tek çaremiz, Cizre’den kaçmak olacak gibi görünüyor." dedi. (İLKHA)