Tarih: 12.07.2025 13:59

Dr. Özdemir açıkladı: Güneş çarpması mı, sıcak çarpması mı daha tehlikelidir?  

Facebook Twitter Linked-in

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte güneş ve sıcak çarpması vakalarında da ciddi bir artış yaşanıyor. Her iki durum da birbirine benzer belirtiler görülse de, tıbbi olarak etkileri ve ciddiyet düzeyleri büyük farklılıklar taşıyor.

Uzmanlara göre, güneş çarpması genellikle güneş ışınlarına doğrudan maruz kalma sonrası ortaya çıkan daha hafif bir tablo iken, sıcak çarpması çok daha tehlikeli ve acil müdahale gerektiren bir sağlık sorunu.

Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıktığı sıcak çarpmasında, bilinç kaybı ve çoklu organ yetmezliğine kadar ilerleyebilecek ciddi komplikasyonlar gelişebiliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Özdemir, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş ve sıcak çarpması vakalarına dikkat çekerek, iki durumun birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Özdemir

"Güneş çarpması vücut ısısının artmasıyla oluşur, sıcak çarpması ise daha ciddi bir durumdur" 

Sıcak çarpması ve güneş çarpmasının birbirine benzer terimler olsa da farklı özellikler taşıdığını vurgulayan Özdemir, " Güneş çarpması, güneş ışınlarına maruz kalma sonrası kişilerde vücut ısısının artmasıyla oluşur. Vücut ısısı genellikle 38 derecenin altında olan artışlardır. Kişilerde baş ağrısı, yüz ve boyunda kızarıklık, hafif bulantı hissi meydana getirebilir. Sıcak çarpması ise daha ciddi ve acil bir durumdur. Sıcak çarpmasında kişinin vücut ısısı 40 derecenin üzerine çıkmaktadır. ABD'de yapılan bir çalışmada, her yıl sıcak çarpması nedeniyle yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiği gözlemlenmiştir" diye belirtti.

"Sıcak çarpması sadece güneşte değil, kapalı ve nemli ortamlarda da gelişebilir"

Özdemir, "Sıcak çarpması, doğrudan uzun süre güneş ışınına maruz kalınmasıyla oluşabildiği gibi; kapalı ortamlarda yoğun egzersizle, nemli ortamlarda terlemenin azalmasıyla da meydana gelebilir. Sıcak çarpmasında genellikle bilinç bulanıklığı, koma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunun yanında kas krampları, ağrılar, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi semptomlar da vardır. Acil müdahale gerektirmektedir. Hayati bir durum söz konusudur. Hasta, serin ve havadar bir ortama alınmalıdır. Soğuk uygulama yapılması gerekir. Özellikle alın, boyun ve göğüs bölgesine soğuk uygulama yapılmalıdır. Islak battaniyeyle vücudu sarılabilir" dedi.

"65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmalı"

Sıcak ve güneş çarpmasıyla ilgili risk gruplarına yönelik uyarılarda bulunan Dr. Abdullah Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı:

"Vücut, genellikle 42 derecenin üstündeki sıcaklıklara 45 dakika dayanabilir. Bunun üstündeki sıcaklıklarda ise maksimum 8 saat kadar dayanıklı olsa da, bu kişiden kişiye değişmektedir. Risk grubu olarak, 65 yaşın üzerindeki kişiler, 5 yaş altındaki çocuklar, kronik hastalığı olanlar (tansiyon, şeker, obezite, böbrek yetmezliği ve kanser hastaları), mutlaka sıcak ortamlarda dikkatli olmalıdır". (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —