9668,36%1,33
38,84% -0,02
43,65% 0,68
4038,79% 0,95
6601,79% 0,78
LGS ve YKS öncesi öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Sinan Kılıç, haziran ayında yapılacak sınavlar öncesi kalan zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
15 Haziran Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve 21-22 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili konuşan Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Sinan Kılıç, sınava kalan sürecin verimli değerlendirilmesi durumunda adaylara önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Öğrencilerin sınava planlı ve programlı bir şekilde çalışmaları gerektiğine dikkat çeken Kılıç, "YKS sınavına 5 haftalık bir süre kaldı. Bu süre, verimli, planlı ve etkin bir şekilde değerlendirilirse; süre olmaktan çıkar, bir süreç olarak önümüze gelir. Gelişigüzel, plansız ve programsız bir şekilde bu süreyi geçirirsek, maalesef bizim için 5 haftalık kısa bir süre olarak kalır. Sınava girecek olan öğrencilerimize bu süreçte bazı tavsiye ve hatırlatmalarda bulunacağız. En önemli ve öncelikli olan; mutlaka ve mutlaka kişiye yönelik, özel ve uygulanabilir bir program olmasıdır. Bu süreçte kişi, eksikliklerine yönelik bir program uyguladığı zaman bunu etkin ve verimli bir şekilde kendi açısından değerlendirebilir." diye konuştu.
"Sıfırdan konuya başlamak, bu saatten sonra verim sağlamaz"
Öğrencinin, yeni konulara yönelmektense denemelere odaklanmasının daha faydalı olacağını ifade eden Kılıç, "İlk olarak kişi, bolca deneme çözmeli, yeni konulardan ziyade denemelere odaklanmalıdır. Deneme çözerek branş bazında parça parça testler çözerse hem o konulardaki eksikliklerini görmüş ve bu eksikliklerinin önüne geçmiş olur hem de eksik kaldığı konularda tekrar yapma fırsatını yakalamış olur. Aday, yaptığı denemelerden sonra mutlaka deneme analizlerini yapmalı, eksiği olduğu konuların üzerinden geçerek testler çözüp konuyu pekiştirmeli. Bu süreçte, sıfırdan bir konuyu tekrar ele almamak gerekir. Sıfırdan konuya başlamak, bu saatten sonra kişiye verim sağlamaz." dedi.
"Mutlaka paragraf ve problem sorularına zaman ayırın"
Denemelerde karşılaşılan eksik konuların tekrar tekrar gözden geçirilmesinin önemli olduğu vurgulayan Kılıç, "Konu tekrarı ve test pratiği ihmal edilmemelidir. Denemede karşımıza çıkan, eksik olduğumuz konuları tekrar tekrar gözden geçirmemeliyiz. Bu konularla ilgili test pratiğini geliştirerek eksikliklerimizi gidermeliyiz. Paragraf ve problem soruları bol bol çözülmelidir. Bu, sınav esnasında adaya zaman kazandırır. Paragraf ve problem soruları, okuduğunu anlama ve anladığını yorumlama becerisi kazandırır. Bu süreçte öğrenci, mutlaka paragraf ve problem sorularına zaman ayırmalıdır." ifadelerini kullandı.
"Çok çalışmak değil, verimli ve planlı çalışmak kişiyi başarıya götürür"
Adayların denemelerini sınavın biyolojik saati olan 10.15’te başlatmalarının önemli olduğunu belirten Kılıç, "Aday, denemelerini normal sınav sürecine göre bir zaman ayarlayıp buna uygun şekilde çözmelidir. Bu şekilde, AYT ve TYT'nin uygulandığı zamana biyolojik olarak adapte olmak mümkün olur. Çok çalışmak değil; verimli, uygun ve planlı çalışmak kişiyi başarıya götürür. Zaman açısından çok kısa bir süre kalmış olabilir ancak bu süreç verimli bir şekilde değerlendirilirse, sınava girecek adaya büyük katkı sağlar." dedi.
"Sınava son bir gün, kalemi ve kâğıdı bırakın"
Sınav sürecinde stres ve kaygıdan uzak durabilmek için rahatlatıcı etkinlik ve aktivitelere başvurulması gerektiğini belirten Kılıç, "Öğrenci bu süreçte kendine zaman ayırmalı, stres ve kaygıdan uzak durmalıdır. Stres ve kaygıdan uzak durmak için etkinlik ve aktivitelere başvurulmalı, kendisini rahatlatacak ve sakinleştirecek aktivitelere mutlaka zaman ayrılmalıdır. Aile ve arkadaşlarla vakit geçirilmelidir. Akademik başarıya giden yollardan en önemlisi, zihinsel sakinlik ve durgunluktur. Kişi, zihnini ruhsal olarak tatmin etmez ve sakinleştirmezse, bu durum akademik alanda mutlaka karşısına çıkacaktır. En azından son bir gün, öğrenci kalemi ve kâğıdı bırakmalıdır. Aday kendini zihnen ve bedenen yarınki sınava hazırlayacak motivasyonu yüklenmelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)