Robotik Cerrahi Anne Olma Şansını Artırıyor!

Robotik Cerrahi Anne Olma Şansını Artırıyor!

Anne ve baba olmayı önleyen infertilite, her 100 çiftin 10-15’inde görülen bir sorun. Bu tablonun yüzde 30’u da sadece kadınlara bağlı sebeplerden kaynaklanıyor.

Anne ve baba olmayı önleyen infertilite, her 100 çiftin 10-15’inde görülen bir sorun. Bu tablonun yüzde 30’u da sadece kadınlara bağlı sebeplerden kaynaklanıyor. Son yıllarda kadınlarda görülen infertilitenin sorumlularından biri ‘ilerleyen yaş’ olsa da jinekolojik hastalıklar da önemli sebepler arasında yer alıyor. Öyle ki infertilite sorunu yaşayan kadınların yüzde 30-40’ından endometriozis,   yüzde 20-25’inden de fallop tüplerindeki problemler sorumlu oluyor. Bu hastalıklarda bazen medikal tedaviden etkin sonuç alınamıyor ve tek çözüm cerrahi yöntem oluyor.  Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Elif Ganime Aygün, son yıllarda kadınlarda jinekolojik hastalıkların cerrahi yöntemle tedavisinde robotik cerrahiye artan sıklıkta başvurulduğunu belirterek, “Kadınlarda hamileliği önleyebilen tüplerdeki yapışıklıklar, rahimle ilgili problemler, endometriozis ve miyom gibi sorunlarda robotik cerrahi yöntemiyle oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.  Zira, robotik cerrahi yüksek incelikte cerrahi çalışması sağlayarak doğal anatomiyi korumakta ve organlarda hasar oluşturmamaktadır. Özellikle endometriozis, endometrioma ve miyom cerrahilerinde çok daha hassas çalışılması gerektiği için robotik cerrahiye  infertil hastalarda sıklıkla başvurulmaktadır. Tubal, yani tüp cerrahilerinde de hassasiyet çok kıymetli olduğu için tercih edilen robotik cerrahi ile başarı oranı çok daha fazladır. Hatta tubal cerrahisi sonrası robot kullanımında doğal yollar ile gebe kalma şansı bile misliyle artmaktadır” diyor.  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Elif Ganime Aygün, infertiliteye neden olabilen jinekolojik hastalıkları ve robotik cerrahi yönteminin sağladığı faydaları anlattı; önemli bilgiler verdi.

Endometriozis: Dokularda hasar oluşumu önleniyor

Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen endometriozis, rahmin iç yüzeyini kaplayan dokunun rahim dışında büyümesiyle ortaya çıkan kronik bir hastalık.  Özellikle yumurtalıklar, fallop tüpleri ve karın boşluğunda görülüyor ve ciddi ağrılara, adet düzensizliklerine, hatta infertiliteye neden olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Elif Ganime Aygün, erken teşhis ve doğru tedaviyle, özellikle de doğru cerrahi yaklaşımla, hastalığın tahrip edici etkilerinin azaltılabileceğini belirterek, “Doku hasarı robotik cerrahi ile minimum seviyeye inmektedir. Bu yöntemle, endometrioma eksizyonunda, yani çikolata kistinde kist cidarı çıkarılırken yumurtalık rezervine zarar vermeden cerrahi yapılabilmektedir. Ayrıca özellikle derin endometriozis olgularında, örneğin bağırsak ve mesane tutulumunda pelvik organlar birbirine yapışık halde olabilir. Bu olgularda da robotik cerrahi doku hasarına neden olmadığı için büyük avantaj sağlamaktadır” diyor.

Miyom; Ameliyat sırasında rahmin bütünlüğü korunabiliyor

Rahimde, rahim duvarında veya rahmin ligamanlarında gelişen iyi huylu tümörler olan miyomlar, ülkemizde her 4 kadından birinde görülüyor. Miyomlar; rahim iç yüzeyini bozarak embriyonun tutunmasını zorlaştırabiliyor, fallop tüplerine baskı yaparak üreme kanalında anatomiyi bozabiliyor ve şiddetli kanamaya yol açarak rahim duvarında kaliteli bir yüzey oluşumuna fırsat tanımıyor. Bu etkileriyle de gebeliği önleyebiliyor. Rahim iç tabakasına yakın olan miyomlar gebeliği önleme açısından daha büyük risk taşıyor. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemlerinin gebelik şansını artırabileceğine işaret eden Doç. Dr. Elif   Ganime Aygün, “Miyomların rahim duvarının hasar almadan çıkarılması son derece önemlidir. Robotik cerrahi, özellikle rahim duvarına gömülü ya da rahim duvarına baskı yapan miyomlarda  ve büyük miyomların çıkarılmasında rahmin bütünlüğünü koruyarak infertiliteyi önleyebilmektedir” bilgisini veriyor.

Tüplerde tıkanıklık; Hassas cerrahi

Tüplerde tıkanıklık, ülkemizde kadın infertilitesinin yaygın nedenlerinden birini oluşturuyor.   Döllenme tüplerde meydana geliyor. Dolayısıyla fallop tüplerinin tıkanması yumurtanın spermle buluşmasını önleyerek doğal yollarla gebeliği zorlaştırabiliyor.  Pelvik inflamatuar hastalıklar ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar,  rahim dışına yayılan endometrial dokular,  önceki cerrahi müdahaleler, tüplerin sıvıyla dolarak şişmesi ve fonksiyonlarını kaybetmesi gibi etkenler tüplerde tıkanıklık veya hasar oluşturarak gebelik ihtimalini düşürebiliyor. Doç. Dr. Elif Ganime Aygün, tüplerde tıkanıklık olan kadınlarda infertilite sorununa oldukça sık rastlandığını vurgulayarak, “Tüplerdeki tıkanıklıkların açılması veya uç kısmına uygulanan işlemler   robotik yöntemle daha hassas yapılabildiği için ameliyatın başarı şansı artmaktadır” diye konuşuyor.

Yumurtalık kistleri; Yumurta rezervi korunuyor

Özellikle üreme çağındaki kadınlarda sık görülen kistler hormonal dengesizliklere neden olarak yumurtlamayı bozabiliyor ve yumurtalık fonksiyonlarını etkileyerek sağlıklı yumurta üretimini önleyebiliyor. Bu etkileriyle kadınlarda infertiliteye yol açabiliyor.  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Elif Ganime Aygün,   endometrioma gibi kistlerin dikkatlice çıkarılmasının yumurtalık rezervinin korunmasında önem taşıdığını belirterek, “Bu hassasiyet diğer kistler için de geçerlidir. Basit kistler ve dermoid kistler gibi hassas çalışılması gereken kistlerde robotik cerrahi dokuları koruması sayesinde avantaj sağlamaktadır” diyor.

Tuboovarian abse ya da pelvik inflamatuar hastalık; Doğal yolla gebelik şansını artırıyor

Tuboovarian abse ve pelvik inflamatuar sonrasında organlarda oluşabilen yapışıklıklar kadınlarda infertilite riskini önemli ölçüde artırabiliyor. Doç. Dr. Elif Ganime Aygün, “Bu hastalıklar fallop tüplerinde yapışıklıklar oluşturarak yumurtanın spermle buluşmasını engelleyebilmektedir. Rahim içi iltihaplanmaya neden olarak embriyonun tutunmasını zorlaştırabilir. Yumurtalıkların fonksiyonlarını bozarak yumurtlamayı etkileyebilir. İnfertil hastaların büyük bir kısmında geçirilmiş pelvik enefeksiyonuna bağlı yapışıklıklar ve doku anatomisinde bozulma gibi durumlar oluşabilmektedir” diyor.  Bu hastalıkların yol açabildiği abse  gibi komplike enfeksiyonlarda cerrahi tedaviye başvurmak gerekebildiğini aktaran Doç. Dr. Elif Ganime Aygün, “Bu noktada, robotik cerrahi titizlikle çalışmayı sağlamak ve yapışıkların açılmasına yardımcı olmak açısından altın standarttır. Bu sayede doğal yolla gebelik şansını artırabilir. Özellikle ağır yapışıklık ve doku anatomisinin kaybolduğu abse hastalarında robotik cerrahi titizlikle çalışmak için birebirdir” diyor.

Kadın infertilitesinde

Da Vinci robotik cerrahi ne sağlıyor?

Da Vinci robotik cerrahi sistemi, özellikle jinekolojik cerrahide infertilite (kısırlık) tedavisine yönelik operasyonlarda önemli avantajlar sağlıyor. Bu teknoloji, hassas hareket kabiliyeti, 3 boyutlu görüntüleme ve minimal invaziv yaklaşımla öne çıkıyor. Robotun batın içerisinde 540 derece hareket kabiliyeti de erişilmesi zor olan cerrahi sahalarda kolaylık sağlıyor. Kadın Hastalıkları ve  Doğum Uzmanı Doç. Dr. Elif Ganime Aygün, robotik cerrahinin avantajlarını şöyle özetliyor:

Minimal doku travması

Robotik cerrahi çevre dokulara zarar vermeden çalışmayı sağlıyor. Bu etkisi, özellikle yumurtalık rezervinin korunmasında, rahim zarının (endometrium)  ve tüplerin hasar görmemesinde önem taşıyor.

Daha az yapışıklık riski

Açık cerrahiye göre daha az dokuya müdahale edildiği için sonrasında yapışıklık oluşma riski düşüyor. Böylece tüplerin açık kalma şansını artıyor.

Yüksek hassasiyetle dikiş

Mikroskobik seviyede dikiş atılabildiği için tüp onarımı gibi hassas işlemlerde yüksek başarı elde ediliyor.  

Hızlı iyileşme, az ağrı ve hastanede daha kısa kalış süresi

Tüp bebek veya doğal gebelik denemelerine daha erken başlanmasına imkan tanıyor.
 



Diyarbakır'da motosiklet hırsızları yakalandı

7 ilde DAİŞ operasyonu: 27 şüpheli için gözaltı kararı

Meteoroloji'den sağanak ve sıcak hava uyarısı

Siyonist rejim Nuseyrat'ı vurdu: 9 şehit

Gazze'de yaklaşık 40 bin çocuk ya anne-babasını ya da her iki ebeveynini kaybetti

Hizbullah'tan siyonist ve Amerikan saldırısına sert tepki: Bu bir savaş suçudur

Gazze'nin tam işgaline onay verildi: Zorla göç planı devrede

İslami Cihad: Yemen halkına hava saldırısı acz ve öfkenin son yansıması

Ensarullah’ın füze operasyonu sonrası uluslararası hava yolları Tel Aviv seferlerini askıya aldı

Yıldırım isabet eden genç hayatını kaybetti

HÜDA PAR heyetinden Genç ilçesine ziyaret

HÜDA PAR Kocaeli Gençlik Kolları İl Başkanlığı'nda görev değişikliği

Köylüleri işte bu suyu içmeye mahkum ediyorlar!

Özel den son dakika açıklaması

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

malatyaensonhaber ailesi olarak baharın gelişiyle birlikte doğanın uyanışını, umudunu simgeleyen Hıdırellez'in; tüm Türkiye'ye bereket ve huzur getirmesini diliyoruz

Donun vurduğu Malatya’da badem ağaçları çiçek açtı

Avrupa Yetim Eli 2025 kurban organizasyonu için start verdi

DEM Parti milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in hayatını kaybettiği öğrenildi

Türk halk müziği sanatçısı Yavuz Top hayatını kaybetti

Ülkücü Şehit Cengiz Baktemur Kabri Başında Anıldı

Altın fiyatları Fed toplantısı öncesi yükselişini sürdürüyor

Dolar kuru bugün ne kadar?

Ankara'da 1109 firmaya haksız fiyat artışı soruşturması

HÜDA PAR İktisat Başkanı Gültekin: Enflasyon, başlı başına bir yoksullaşma aracıdır

Coşkun: Mevcut ekonomik politikalar sabit gelirlileri daha da yoksullaştırıyor

Emlak danışmanları: Yüksek maliyetler emlak sektörünü durma noktasına getirdi

Yeşilyurt Belediyesi çiftçilere 250 bin adet sebze fidesi dağıttı

Kurumlar vergisi beyanında son gün

Ev ve iş yeri kira zam oranı belli oldu: Mayısta yüzde 48,73

Enflasyon rakamları açıklandı

Diyarbakır'da motosiklet hırsızları yakalandı

7 ilde DAİŞ operasyonu: 27 şüpheli için gözaltı kararı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları Fed toplantısı öncesi yükselişini sürdürüyor

Meteoroloji'den sağanak ve sıcak hava uyarısı

Ankara'da 1109 firmaya haksız fiyat artışı soruşturması

Siyonist rejim Nuseyrat'ı vurdu: 9 şehit

Gazze'de yaklaşık 40 bin çocuk ya anne-babasını ya da her iki ebeveynini kaybetti

Hizbullah'tan siyonist ve Amerikan saldırısına sert tepki: Bu bir savaş suçudur

Gazze'nin tam işgaline onay verildi: Zorla göç planı devrede

İslami Cihad: Yemen halkına hava saldırısı acz ve öfkenin son yansıması

Ensarullah’ın füze operasyonu sonrası uluslararası hava yolları Tel Aviv seferlerini askıya aldı

Yıldırım isabet eden genç hayatını kaybetti

ABD'nin yeni Türkiye büyükelçisi Barack Ankara'da

Ağrı'da gerçekleştirilen trafik denetimde 7 kişi gözaltına alındı

Sudan'ın yakıt depolarına saldırı

Suudi Arabistan'da şiddetli kum fırtınası

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

Romanya'da Başbakanı Ciolacu istifa etti

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE Devlet Başkanı Bin Zayid ile görüştü

İşgalci ABD'den başkent Sana’ya 3 hava saldırısı

Malatya'da 3.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler Gazze'de bir bebeği daha açlıktan öldürdü

Son dakika – Malatya da İş makinesi yan yattı

HÜDA PAR heyetinden Genç ilçesine ziyaret

Hindistan, Pakistan'a olan su akışını kesti 

BM'den Hindistan ve Pakistan'a çağrı

Sivas'ta trafik kazası: 3 yaralı

Siirt'te maddi hasarlı trafik kazası

Ters Lale koparmanın cezası 577 bin TL

Yükleniyor