Geçtiğimiz ay eşimin kanser hastalığı atlatmış olmasından dolayı tedavisinin gerçekleştirildiği Mersin Üniversitesi hastanesine kontrol amaçlı gittik.
Orada görev yapan oğlum ve eşi annelerine sürpriz yaparak bir kedi hediye ettiler. Eşim önceleri bu hediye için teşekkür ederek bir can ile bir canlı ile yakından ilgilenilmesi gerektiğini dile getirerek bu sorumluluğu alamayacağını belirterek teşekkür etti. Ancak çocuklarını kıramayarak yine de bu sorumluluğu kabul etti.
Evcil hayvanların bakımı, hayvanın türüne göre farklılık gösterse de, temel olarak sevgi, ilgi, temizlik, beslenme ve sağlık kontrolleri gibi başlıca unsurları içermektedir. Bu bakımlar çerçevesinde hayvanımızın belli periyotlarda bazı aşılarının yapılması gerekmekte idi. Bu amaçla gittiğimiz Yeşilyurt İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde sadece yılda bir kez kuduz aşısı yapıldığını diğer aşıları için veteriner kliniklerine gidilmesi gerektiğini belirttiler. Daha sonra da ilimizde büyük şehir belediyesi tarafından hizmete alınan hayvan hastanesinde de bu işlemlerin yapıldığını belirterek orayı tavsiye ettiler. Bizde tavsiyelerine uyarak orayı ziyarete karar verdik.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı ve Doğal Yaşam Alanı bünyesinde yer alan Hayvan Hastanesi gitmek üzere yola çıktık. Bahse konu yer doğal olarak şehir merkezinden biraz uzakta Yeniköy mahallesi sınırları içerisinde yer almakta. Kayısı bahçeleri arasından yeşillikler içerinde yolculuğumuzu sürdürürken yolun sonunda kendimizi bir tarafı çam ağaçlarından oluşan orman ile bir tarafı da kayısı bahçeleri ile çevrili bir ortamda bulduk, burası sanki çölün ortasında bir vaha gibiydi. Yerleşke bu vaha içerisinde yer alan doğaya uyumlu binaları ile kendimizi apayrı bir mekânda hissetmemizi sağladı.
Geniş bir açık alanda doğal bitki örtüsü ile çevrili, tedavi ve rehabilitasyon merkezi, izolasyon ve karantina bölümleri, ziyaretçi alanları bulunan merkezde sahipsiz hayvanlara yaşam alanı sağlanmasının yanı sıra toplumda hayvan sevgisinin artırılması ve bilinçlendirmesi gibi güzel çalışmalara ev sahipliği yapmakta olduğunu öğrendik.
Hayvan hastanesinde ise sahipli evcil hayvanlara yönelik muayene, teşhis, tedavi, ameliyat ve aşılamalar yapılmakta olduğunu, ameliyathane, acil müdahale odası, operasyona hazırlık odası, yoğun bakım üniteleri, muayene odaları, laboratuvar, röntgen odası, post-operatif bakım odası ve tecrit odası gibi bölümler bulunduğu, yapılacak işlemler için belirli bir ücret alındığını ve aşılama gibi ücretlerin ise bir bölümünün belediye tarafından karşılandığını belirttiler. Bu arada merkezin ve hastanenin şehir merkezinden biraz uzak olması sebebi ile burada fazla yoğunluk olmadığını, sadece yakın çevre yerleşim alanlarından vatandaşların geldiğini de ifade ettiler.
Vatandaşlarımızın barınağı ziyaret etmelerini önerir böylelikle bu ziyaretlerde yalnızca bireysel deneyimler kazanmakla kalmayıp toplumsal bilinç, dayanışmayı arttırırken sadece insanlar için değil hayvanlar içinde fiziki ve ruhi sağlık açısından da büyük fayda sağlayacağına inanıyorum.
Bu tür ziyaretlerin yaygınlaştırılması, daha duyarlı ve sorumlu bir toplumun inşasına katkı sağlar.
Tabiki bu arada sadece hayvan barınaklarını ziyaret etmeyi değil bundan çok çok daha önemli olan huzurevi ve çocuk esirgeme kurumlarını ziyaret etmek hem sosyal sorumluluk açısından hem de toplumsal dayanışmayı güçlendirmek adına oldukça anlamlı ve değerli bir faaliyettir.
