12 Nisan da yaşanan don olayı ile çiftçilerimizin meyve ağaçlarının yüzde yüzü donda etkilendigi artık tüm kesimler rarafında bilinmektedir.
Malatya da çiftçilerin meyve bahçelerinin yüzde yüzü yandığı gerçeği apaçık ortadadır.
Don zararını bilmeyen, duymayan, görmeyen kalmamıştır.
Dünyanın o bir ucunda ki ithalatçı ya sorsanız dahi Türkiyede 2025 yılında kaysının tamamına don vurduğunda Kuru kaysı tedarikini yapamayacağını bilir.
Ancak;
ANKARA özelikle kaysıda yasanan donu bilir ancak bilmemezlikte gelir
Tarım Bakanlığı çiftçiyi rahatlatacak kararlar alması gerekirken.çiftcinin önüne bürokrasiyi sunar,ilçe merkezine gidip dilekçe vermesini sunar....
Dilekçe vermek çiftçinin hangi sorununu çözecek...!
Dilekçe vermek don zararını mı azaltacak!
Dilekçe vermekle kimin zarar gördügününü öğrenecek!
Oysaki zarar gören ciftcilerin dilekçeye gerek kalmadan ÇKS kayıtları vardır ve ilçelerindeki çiftcilerinin tamamının yüzde yüz zarar gördüğünü ,
hem Tarım Bakanı.
Hem Malatya Valiliği,
Hem İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü bilmektedir.Yüzde yüz bilinen ve kimin ne kadar kaysı ve meyve bahçesi bilindiği halde tek tek ciftçilerde bir ay sonra dilekçe müracatı sartı koşmak hizmet değil çiftçilerin önüne konan bir engeldir.
Çiftçilerin ilçe merkezine yıgma nın maliyeti Malatya çiftçisine ne faydası var!
Çiftçiler bir an önce doğruda destek açıklaması beklerken ,
Dağ fare doğurdu.
Resmi kurumlar bir aydır zararlar tesbit edildi,yakında destek rakamları açıklanır söylemlerine rağmen Dünya Çiftçiler Gününe süpriz destekler beklerken,çiftciler bir kez daha Deprem,don derken bu kez 55.000 çiftçinin zarar ziyan tesbitlerinin yapılması için ilçe Tarım Müdürlüklerine dilekçe ile müracaatları istenmektedir.
Dilekçelerin son müracat tarihi gaip,
Çiftci Devletinde Doğruda destek beklediği halde,bir ay Bakanlık zarar ziyan tesbitini resen yapmadıysa ne yaptı!
Bir ay sonra verilecek dilekçe ile aylara yayılacak bir tesbit bilinen hangi sonucu değiştirecek.
Dünya Ciftçiler Gününü Kutlarken ellibeşbin çiftçiyi ,ellibeşbin dilekçe ile ilçe merkezine yığmak la Dünya Ciftçiler Günü Kutlanmaz.
Ciftçi yorgun,çiftçi bitkin,çiftçi umutsuz ve bir bir üretimde kopma ve az olan gençlerini varoşlara gönderme derdinde.
Oysaki fiili durum zararın olduğu ,çiftçinin moralini bozmadan ilçe merkezine gelmesine ihtiyaç kalmadan şimdiye kadar ÇKS kayıtlarında belli olan çiftçilerin zarar ve ziyanlarını yapılıp bugün itibari ile Tarım Bakanlığında olması gerekirken.
ilçe Müdürlükleri yeni yaptıkları duyurulara donda zarar gören çiftcilerin müracat etmelerini istemektedir.
Sayın yöneticiler çiftçilerin müracaat etmesi ve tesbit çalismalarına başlamanız için müracat gerekiyorsa şimdiye kadar ne yapıyordunuz!
Müraacat etme şartı şimdimi aklınıza geldi. Bir aydır Mahallelerde zarar tespit eden görevlileriniz ne gibi çalışmalar yaptı.
Zarar ziyan çalışmalar yapmadıysanız bir aydır çiftcilere niçin umut pompaladınız!
Son müraacat tarihi bilinmez...!
Tesbitlerinin kaç ay süreceği devlet sırrı.
Çiftçilerin talebi olan doğruda gelir desteği, yapılan giderlerin karşılanması,banka ve kooparatiflerdeki tarımsal kredilerin ertelemesi talepleri halen bugüne kadar yerine getirilmemiştir.
Çiftçiler bir sonraki yıllarda ürün alabilmesi için meyve bahçelerine yapması gereken harcamaları yapmamaktadır.
Tarım Bakanlığının resen dilekçe şartını kaldırarak hasar tesbitini 15 gün içinde tamamlayarak gerekli destek açıklamalarını 14 Mayıs 2025 çiftçiler Günü dolayısı ile gecikmeli olarak açıklamalıdır.
Unutmayalım tarım politikaları ülkemizin beka sorunudur. Çiftçimize destek olmak, sadece bir tercih değil, kamu görevi ve sorumluluğunuzdur.
14 Mayıs Çiftçiler Günü kutlu olsun.
