Ali Rıza BOZKURT

Tarih: 06.05.2025 23:26

Tüm umutlar bir sonraki yıla, yıllara kaldı.

Facebook Twitter Linked-in

Malatya'da 55.000 in üzerinde ÇKS kayıtlı çiftçi bulunmaktadır. Tamamına yakını geçimini çiftçilikle sağlamaktadır.Bir yıllık geçimi,çocuklarının eğitim gideri ve çocuklarının düğün masrafları kaysıda elde edeceği gelir üzerinde pilanlanır.

         Bunun yanında Çiftçilerin üretmiş olduğu artı değerle Malatya nın esnafı, tedarikçisi, nakliyecisi , marketi, fırını, bakkalı ve İl dışında gelen On binlerce isçi ve nakliyeci firmalarının tamamı ve umudu üretilecek olan Kaysı üzerine hesap yapılır, On binlerce tarım isçisi bir yılık gelirini elde etme, oğlunu, kızını evlendirme veya okul masraflarını karşılama umudu ile Malatya ya akın ederler.

          Tüm bu umutlar, bu hesaplar, bu hayaller Malatya da DEPREMDE sonra  Nisan Ayında oluşan donda sonra tamamen söndü.

          Tüm umutlar bir sonraki yıla, yıllara kaldı.

      12 Nisan da oluşan donda Malatya Kaysı üreticilerinin ,esnafın, tedarikçinin, tarım isçisinin umutları kırıldı.

      ANCAK; Kaysı üreticisinin çilesi halen artarak devam etmektedir. Donla beraber Kaysı ağaçlarının yeşerip yeşermemesi konusunda endişeleri devam etmekle beraber ,Bahçeye yaptıkları harcamalar katlanarak devam etmektedir.

       Çiftçiler eski günlere bahçelerini döndürmek için çırpınırken ,İktidarda yüzde yüz zarar gören çiftçiler destek ve banka borçlarının bir kararname  ile ertelemesini beklerken,İlçe Tarım Müdürlüklerinde yapılan duyurularla  55.000 ının üzerindeki çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooparatifindeki borçların ertelenmesi için çiftçinin İlçe Müdürlüklerine dilekçe ile müracatları istenmektedir.

        Bürokrasi bu kadar hantalığına pes denir.

        55 .000 çiftçinin tüm ürünlerinin yandığını sağır sultan dahi biliyor hatta Malatya kaysısını ithal eden firmaların tamamı Malatya dan 2025 yılında kaysının donda zarar gördüğünü, Sayın Bakan Donda dolayı Malatya'ya yaptığı ziyarette dolayı bilgi sahibi olduğu ve Malatya Valiliği, İl Tarım Müdürlüğü,Kaymakamlıklar ve İlçe Tarım Müdürlükleri dahi Hepsi oluşan  Don olayını ve zarar oranını bilmektedir ve görmektedirler.

     Allah  aşkına soruyorum;

   Ellibeşbini aşkın çiftçide tek tek ellbeşbini aşkın dilekçeyi almak,kaydetmek,dosyalamak,listelemek ve ellibeşbini aşkın çiftçiyi İLÇE TARIM MERKEZLERİNE TAŞINMASININ,ELLİBEŞBİN KAĞIDIN HEBA OLMASINDA  ve Memurların evraka boğulmasında Malatya çiftçisinin ,Malatya tarımının veya Tarım Bakanlığına ne faydası var,

       Lütfen bilen varsa açıklasın!

Oysaki; 

       İlçe tarım Müdürlükleri kendi bölgelerini zaten kontrol etmiş ve dilekçe verilmesine gerek kalmadan ÇKS kayıtları zaten İlçe Müdürlüklerinde bilgisayar ortamında kayıtlıdır.Ziraat Bankasında zaten Çiftçilerin kullandığı krediler mevcuttur.

        Lütfen yöneticiler Bakanlığı bu konuda uyarma cesaretini göstermelidir

       ellibeşbin kayıdı ,ellibesbin hatta fazlası çiftçiyi ve de personelinizi yapay sorunlarla mesgul etmeyiniz. Oysaki tüm sorunun cevabi bir yazı ile biter.

       İl Tarım Müdürlüğü teknik personelinde   aldığı rapora istinaden zarar oranının Tarım Bakanlığına bildirilmesi ve de İlgili kurumun kararnamesi ile hatta kurumlar arasında dikey görüşme yöntemi ile sorunlar sorun olmakta çıkarılmalıdır.

     PARDON ; ELLİBEŞBİN DİLEKÇE,ELLİBEŞBİN ÇİFTÇİNİN İLÇEYE GİDİP,GELME MALİYETİ NEDİR?

     Lütfen beyler çiftçi yorgun,çiftçi umutsuz,çiftçi sahipsiz

     Lütfen beyler çiftçiyi yormayınız,ilçe merkezlerine doldurmayınız

                 

                       

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —